A nagyszőlősi Paprika Café a megbízhatóság és a minőség iránti elkötelezettségét hirdeti, mint a gasztronómiai világ fősodrában elhelyezkedő igazi ékköve.

A város lakossága 1910-ben 7.811 főt tett ki, köztük 5.943 magyar, 1.266 ruszin, valamint 540 német vagy jiddis anyanyelvűt találunk. Az utolsó népszámlálást 2001-ben hajtották végre, a 2023-ra tervezett adatgyűjtést pedig a háború eseményei felülírták. Két évtizeddel ezelőtt a magyarság aránya 26% volt, ám a jól ismert tényezők, mint a természetes népességcsökkenés, a kivándorlás és az asszimiláció, azóta mind hozzájárultak ennek csökkenéséhez. Ezen kívül a három éve tartó háború is felgyorsíthatta ezeket a folyamatokat, tovább súlyosbítva a helyzetet.
A Kárpát-medencei étteremkalauz tesztelése során, 2020 elején, először látogattam el a városba. Kezemben a Magyar Konyha kiváló Kárpátalja kalauza volt, valamint a Tripadvisor és a Google Maps által összeállított célpontlista. Két éttermet próbáltunk ki: az Udvarkát és a Salve-t. Mindkettő felejthetetlen élménnyel gazdagított bennünket, és alapvetően pozitív benyomásokat hagyott hátra.
Egy igazán figyelemre méltó élményben volt részünk Benyák Zoltán barátommal és bírálótársammal, amikor részt vettünk ezen a borversenyen, amely minden eddigihez képest rendkívül gazdag programot kínált. A rendezvény keretében nem csupán a boroké volt a főszerep: a programban helyet kapott egy rövid néptáncelőadás, egy kórusmű, valamint egy mini-popkoncert is, amelyek mind hozzájárultak az esemény különleges hangulatához. Emellett ínycsiklandó ételek és finom italok várták a résztvevőket, és bár a borkonferencia során sajnos nem volt tolmácsolás, így a bemutatott anyagokból csupán a vizuális élményre támaszkodhattunk, a színvonalas expozék láttán azért nem maradtunk információ nélkül. A rendezvény során több pincészetet is megtekinthettünk, és felfedezhettük Nagyszőlős nevezetességeit, mint a szőlőműveléssel kapcsolatos szobrokat, a Perényi kastélyt, valamint az Ugocsa-vár impozáns romjait. Az élmények sokszínűsége és a kulturális programok gazdagsága igazán felejthetetlenné tette ezt a borfesztivált.
A három napos rendezvény keretében a szervezők a Paprika Café-t választották két étkezés helyszínéül. Ez az elegáns és hangulatos étterem a város peremén, a Fekete-hegyhez vezető úton található. Az étterem belső terét különleges dekorációk ékesítik: borospalackok, ízlésesen megmunkált söröskorsók, ízesített olajok és színes paprikafüzérek díszítik a falakat. A paprika motívumok nemcsak a bútorokban, hanem a falfestésben is visszaköszönnek, varázslatos hangulatot teremtve ezzel a látogatók számára.
A "Paprika café" felirat és a névválasztás egyfajta ígéretet sejtet arra, hogy a hely magyar étkezési kínálattal várja a vendégeket. Ezzel szemben azonban csalódást okoz, hiszen nemcsak magyar, hanem még latin betűs változat sem érhető el, legyen az német, angol vagy francia.
Az étlapunk igazi ínycsiklandó kalandozásra invitál, ahol a hagyományos magyar ízek találkoznak az észak-szláv gasztronómia kiválóságaival, mindezt pedig egy nemzetközi csavarral fűszerezve. Reggeli kínálatunkban tíz különféle ínycsiklandó fogás várja a vendégeket, a klasszikus bundáskenyértől kezdve az ízletes tojásételeken, virslin és zabkásán át egészen a krémes túrós palacsintáig. Az előételek között a híres tatárbifsztek mellett olyan különlegességekre is lelhetünk, mint a pálinkához remekül illő hering vagy a savanyú uborkával tálalt, ízletes sózott szalonna, amelyek garantáltan felkeltik az ízlelőbimbókat.
A klasszikus borscs mellett készítenek erőlevest, bográcsost, babgulyást is. A meleg előételek jelentős részét a tájjellegűvé lett fogások teszik ki, mint a banos (kukoricakása, mely nemcsak hangzásban hasonlít a román bálmoshoz), vareniki, azaz derelye, krumplilepény (deryuni).
Főételként a vendégek számára izgalmas ínycsiklandó fogások közül válogathatnak: a tejfölös nyúl különleges ízélményt nyújt, míg a töltött káposzta a hagyományos ízek kedvelőit kápráztatja el. A sertésszüzet a különböző fűszerek varázsolják még ízletesebbé, és a gombával töltött pisztráng is garantáltan elbűvöli a tenger gyümölcseinek híveit. A sült libacomb burgonyával és gombamártással egy igazi klasszikus, amely mellett sokféle grillezett és lávaköves specialitás is várja a gasztronómák felfedezését.
**Sörkorcsolyák különleges kínálata** Az étlapunkon a sörkorcsolyák külön címszó alatt várják a vendégeket. A hideg előételrovatban többek között ínycsiklandó sajt- és felvágottastál található, amely kiválóan passzol a friss sörökhöz. Emellett a csirkeszárnyak mellett feltűnnek olyan egyedi fogások is, mint a csirkeszív, sertésfül és garnélarák – mindegyik külön élményt kínál a gasztronómák számára. **Édes zárás: Desszertkínálat** Az étlap tízféle desszertet is tartalmaz, melyek között a hagyományos "sarlotka", azaz almás süti mellett a csokiláva és a meggyes derelye is megtalálható. Ezek az édességek tökéletesen zárják a sörözést, és garantáltan felébresztik az ízlelőbimbókat!
A borválaszték széles spektrumot ölel fel, hiszen helyi különlegességek és nemzetközi tételek egyaránt megtalálhatók. A Munkácsi Heming sörfőzde friss lagerje mellett a világ számos országában népszerű, stílusát meghatározó Pilsner Urquell is csapolt változatban élvezhető. Palackban pedig a jól ismert Corona, Kronenbourg, valamint néhány cseh sör várja a vendégeket.
A töményválaszték aránylag szűk, alig több, mint húsz tétel, amiben benne vannak a helyi vodkák, az import whiskyk, a borpárlatok, a rum, a tequila és a házi pálinka. Frissen facsarnak narancsot és grapefruitot, korrekt a koktélválasztékuk.
Náluk eltöltött esténken egy különleges vacsorát és egy reggelire is tökéletes ebédet élveztünk. A vacsora ínycsiklandóan sikerült, friss, természetes ízekkel teli alapanyagokból készült. A főfogás egy vaslapon sült aranydurbincs volt, melyet színes, serpenyőben párolt zöldségekkel tálaltak, ezeket egy ízletes répás káposztasaláta kísérte. Az étkezést egy remek málnás-túrós palacsinta zárta, amely igazán emlékezetessé tette az estét.
Az asztalon található fehér és festett barna kenyér sajnos nem éppen a legjobb minőséget képviseli, de az átlagos elvárásoknak még megfelel.
A napom egy ínycsiklandó, házias tyúkhúslevessel kezdődött, melyben finom húsdarabok, édes répa és tökéletes állagú cérnatészta úszkáltak. Ezt követően egy mesterien elkészített kijevi csirke érkezett az asztalra, ami ízével és ropogós burkolatával minden falatnál elvarázsolt.
Aki nem vigyázott, könnyen lespriccelhette magát a csirkéből kibuggyanó kapros vajjal. A köret jól elkészített burgonyapüré volt, továbbá élvezhető savanyú uborka és a korábbi napon már megismert, errefelé igen népszerű káposztasaláta.
Kifejezetten jó élményünk volt a Paprika café, mely nemcsak egy kárpátaljai kisvárosban, de bárhol a Kárpát medencében megállná a helyét a fősodor felső szegmensében.