A kávéfogyasztás igazi paradicsoma - 4 isteni sütemény a kávékedvelőknek!
A vajat megolvasztjuk. Beletördeljük a csokoládét, és lassú tűzön addig kevergetjük, míg teljesen egynemű masszává nem olvad össze. Hozzáadjuk az előzőleg összemorzsolt kukoricapelyhet, és jól összedolgozzuk. A masszát vízzel kiöblített kisebb kávéscsészékbe vagy apró, öblös formákba nyomkodjuk, és behűtjük.
A krém elkészítéséhez először a cukrot kissé nedvesítjük, majd egy kis lábasban folyamatosan kevergetve főzzük, amíg szálat nem húz. Amint elérjük ezt a fázist, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a többi hozzávalót. Ezután visszatesszük a tűzre, és állandó keverés mellett sűrűsödésig főzzük. Miután a krém langyosra hűlt, óvatosan a már megdermedt kis kosárkákba kanalazzuk. A tetejére néhány csokoládé-kávészemet helyezünk, majd legalább fél órát dermesztjük, hogy az ízek jól összeérjenek.
A formácskákat egy rövid időre forró vízbe mártjuk, majd óvatosan kiborítjuk a kis tortákat. Tálaláshoz tortapapírral borított tányért választunk. A legfinomabb frissen fogyasztani, de ha másnapra a krém kissé megdermed, a csokoládés burkolat finom könnyedsége még mindig kárpótol bennünket!
A lisztet alaposan összemorzsoljuk a vajjal, majd a többi hozzávalót hozzáadva jól összegyúrjuk a tésztát. Ezután fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe tesszük, ahol legalább egy órán át pihenhet. Miután letelt az idő, 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, majd korongokat szúrunk ki belőle, amikkel kis kosárka-formákat bélelünk ki. A formázott tésztadarabokat tepsire helyezzük, majd az előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180 fokon 8-9 perc alatt gyönyörű aranysárgára sülnek.
Közben nekilátunk a krém elkészítésének: először a pudingport simára keverjük a tejjel, majd ízesítjük a kávéval és a rummal, végül pedig sűrűre főzzük. Miután levettük a tűzről, belecsorgatjuk a már beáztatott és felolvasztott zselatint, majd hagyjuk, hogy kihűljön. Amikor langyosra hűlt, óvatosan beleforgatjuk a habbá vert tejszínt. A kész masszát csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és megtöltjük vele a tésztakosárkákat. Az egészet kókuszreszelékkel megszórjuk, és díszítésként egy-egy csokoládé-kávészemet helyezünk a tetejére.
A piskótát óvatosan három egyenlő részre vágjuk. A mascarponét a mézzel alaposan összekeverjük, majd a már habbá vert 1 dl tejszínt is hozzáadjuk, ügyelve arra, hogy a krém sima és levegős legyen. Az első piskótalapot egy tortás tálra helyezzük, és egyharmadát a krémnek egyenletesen elosztjuk rajta. Rátesszük a második piskótalapot, amit gazdagon megöntözünk a likőrrel elkevert kávéval, hogy igazán ízletes legyen. Ismét egy réteg krém következik, majd a harmadik piskótalap, amelyet szintén megöntözünk. A maradék krémet a torta tetejére simítjuk, majd ostyarudakat ragasztunk a torta oldalára, mindegyiket egy pici krémmel rögzítve, hogy igazán látványos legyen a végeredmény.
A többi tejszínt a vaníliás cukorral meg a habfixszel felverjük, s csillagcsöves nyomózsákba töltve kidíszítjük vele a süti tetejét. A tetejére kakaóport szitálunk és legalább egy órára a hűtőbe tesszük. Négyzetes darabokra vágva kínáljuk!
A sütemény elkészítéséhez egy 3 dl űrtartalmú bögrét használjunk, mint mérőeszközt! Kezdjük azzal, hogy a lisztet, a sütőport és a barnacukrot egy tágas tálba szitáljuk, majd óvatosan összekeverjük. A közepén formáljunk egy mélyedést. Külön edényben verjük össze a tojást a tejszínnel, majd adjuk hozzá a feketét kávét, végül pedig ezt a keveréket csorgassuk a lisztes alaphoz, miközben folyamatosan keverjük, hogy sima tésztát kapjunk. Az elkészült masszát ezután kanalazzuk a muffinsütő mélyedéseibe helyezett papírkosárkákba, majd helyezzük be az előmelegített sütőbe.
180 fokon, 15-20 perc alatt készre sütjük. Amikor még forró, egy bőséges réteg vaníliás porcukorral hintázzuk meg, majd minden egyes darabra egy ínycsiklandó csokoládé-kávészemet helyezünk, hogy még különlegesebb legyen a tálalás.