A szőlőket sújtó betegségek nemcsak a növények, hanem az emberek számára is kockázatot jelenthetnek. A szőlőültetvényeken előforduló gombás vagy baktériumos fertőzések, ha nem kezelik őket megfelelően, a szüret során mérgező anyagok felszaporodásához veze


Egyre több borvidéken bukkannak fel a rettegett szőlőbetegségek, amelyek aggasztó mértékben terjednek. Jogosan merül fel a kérdés: vajon a kórokozó az emberekre is veszélyt jelenthet? A szakértők válaszai segítenek tisztázni a helyzetet.

Ahogy nemrégiben hírt adtunk róla, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumi vizsgálatai alapján a szőlő aranyszínű sárgaság betegség (FD) már 17 hazai borvidéken felütötte a fejét a 22-ből. Nem meglepő tehát, hogy benned is felmerülhet a kérdés, vajon ez a kórokozó az emberi egészségre is jelenthet-e bármiféle veszélyt.

A fogyasztók ezzel a kérdéssel közvetlenül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) fordultak, ahol a szakértők készségesen adtak tájékoztatást, megnyugtatva az aggódókat. "Fontos hangsúlyozni, hogy a szőlő aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma egy növényi kórokozó, amely sem az emberek, sem az állatok, beleértve a házi kedvenceket is, számára nem jelent egészségügyi kockázatot" – áll a hivatal nyilatkozatában.

A fertőzött szőlőtőkékből származó szőlő és az azokból készült borok fogyasztása tehát nem jelent egészségügyi kockázatot senki számára. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a súlyos fertőzés következtében a fürtök képződése és a szőlőszemek mérete annyira csökkenhet, hogy a termés végül alkalmatlanná válik az étkezésre vagy a bor előállítására.

Related posts