Mindannyian tudjuk, hogy az alkohol fogyasztása után nem szabad azonnal volán mögé ülni. De mennyi időt is érdemes várni, mielőtt újra autóba pattanunk? Fontos, hogy figyeljünk a saját biztonságunkra és másokéra egyaránt!
A magyar jogszabályok szerint az ittas vezetés esetében zéró tolerancia érvényesül. Ez azt jelenti, hogy ha a szondáztatás során, vagy egy hivatalosan elrendelt vérvizsgálat során kiderül, hogy alkoholt fogyasztottunk, komoly büntetésekre számíthatunk. A rendőrség ajánlása szerint, ha aznap autóba ülünk, érdemes teljes mértékben mellőzni az alkoholfogyasztást. Különösen fontos, hogy ha reggel indulunk valahová, figyeljünk arra, hogy az előző este ne igyunk túl sokat. Az óvatosság mindenképpen megéri!
Fontos kiemelni, hogy az alkohol lebontásának folyamata számos tényezőtől függ. Az életkor, a testzsírszázalék, az elfogyasztott ételek mennyisége és zsírtartalma mind jelentős hatással vannak erre a folyamatra. A Mindmegette is rámutat arra, hogy nem elhanyagolható az sem, hogy éhgyomorra fogyasztottuk-e az italt, vagy esetleg gyógyszerek szedésével kombináltuk a alkoholt, ahogy az is lényeges, hogy mennyi idő alatt fogyasztottuk el a választott alkoholmennyiséget. Vagyis a körülmények és az egyéni jellemzők egyaránt kulcsszerepet játszanak abban, hogy az alkohol miként hat ránk!
Általánosan elmondható, hogy egy egészséges emberi test 10 kilogrammonként nagyjából egy gramm tiszta alkoholt tud feldolgozni egy óra alatt. Mindezek okán a leggyakrabban fogyasztott italokra vonatkozó adatok viszonylagosak, kizárólag egy egészséges májjal rendelkező, 70-80 kilós felnőttre vonatkoznak:
A 2 dl-es, 10%-os bor lebontása a szervezetben körülbelül 1 óra és 40 percet vesz igénybe.
Egy 3 dl-es 4%-os sör elfogyasztása után a szervezet körülbelül 50 perc alatt képes feldolgozni azt.
* 1 korsó 4%-os sör: 1 óra 35 perc alatt bontja le a szervezet
1 pohár 50%-os tömény (például pálinka) elfogyasztása után a szervezet körülbelül 2 óra alatt képes lebontani azt.
Sokan úgy gondolják, hogy ha alkoholra eszünk, akkor hamarabb felszívódik, de ez egy hatalmas tévhit. Az étel, így a zsír sem közömbösíti az alkoholt. Hasonlóan városi legenda az is, hogy a fröccs rendben van, ha vezetünk, ugyanis hígítva kevésbé árt. A leheletünket könnyedén elnyomhatjuk valamilyen mentolos cukorkával vagy néhány falat hagymával, ám ettől még a vérünkben ugyanúgy ott lesz az alkohol, amit a szonda ki is mutat. A kávét is gyorsan felejtse el mindenki. Bármennyire is jólesik egy fekete, az nem segíti a lebontást. Erre csak a májunkban dolgozó enzimek képesek, amiket nemigen tudunk sürgetni.