Ferenc pápa iránti lelkesedésének titkai – meglepő kedvenceit osztották meg a közelállói.


Ferenc pápa életének során mindig a szerénység és mértékletesség voltak a vezérelvei. Érdekesség, hogy az általa kedvelt ételek nemcsak a hétköznapok egyszerűségének szépségét tükrözik, hanem azt is, hogy a világhírű egyházfő számára fontos a minőség. Vannak olyan ételek, amelyekhez különösen ragaszkodik, hangsúlyozva ezzel az ízek és értékek harmóniáját.

Ferenc pápa kedvencei az étkezések terén nem csupán ízvilágot tükröznek, hanem mélyebb lelki és kulturális összefonódásokat is. Mint a világ egyik legismertebb vallási vezetője, ő nem a pompa és a gazdagság bűvöletében élt, hanem inkább a hagyományos, helyi ízek és a friss, szezonális alapanyagok egyszerű, mégis gazdag világára helyezte a hangsúlyt. Szívből szerette a membrillót, a gnocchit és a pizzát, de ezek az egyszerű falatok mindig a hála és az étel készítőinek megbecsülése mögött rejtőztek. Az étkezései így nem csupán táplálékot jelentettek számára, hanem egyfajta közösségi élményt is, amely összekapcsolta őt a kultúrákkal és az emberekkel.

Argentin reggelek, olasz vacsorák

A Szentatya napjai korán kezdődnek – már hajnali fél négykor talpon van. Két órán át imádkozik és misét celebrál, mielőtt a reggelijéhez ülne. Az étkezése egyszerű, mégis jelentőségteljes: frissen préselt narancslé, keksz vagy pirítós birsalmasajttal – ez a finomság gyermekkora ízeit idézi fel Buenos Airesből. A reggeli mellé sovány tejet fogyaszt, néha egy csésze kávéval a nap kezdetét ünnepelve, de mindig mértékkel.

A pizza, amelyet sohasem élvezhetett nyugodt szívvel.

Bár Ferenc pápa szigorúan követte az orvosi ajánlásokat, és igyekezett távol maradni a zsíros és nehéz ételektől, egy dologról sosem tudott teljesen lemondani: a pizzáról. Egy interjú során megosztotta, hogy legnagyobb álma az volt, hogy egyszer "csendben beüljön egy pizzériába, anélkül, hogy bárki felismerné." Születésnapját 2013-ban például egy hatalmas, 3 méteres pizzával ünnepelte, amely igazán emlékezetessé tette a napot.

Gnocchi, polenta, sajt - az asztal örömei

Amikor csak tehette, a pápa a Castel Gandolfó-i nyári rezidencia varázslatos kertjéből származó friss ínycsiklandó alapanyagokat részesítette előnyben: zöldségeket, gyümölcsöket, sajtot, vajat és házi készítésű tésztát. Különösen a gnocchit kedvelte, jóllehet orvosai mértékletes fogyasztást javasoltak számára. Nincs külön konyhája vagy séfje, így sokszor az egyszerű személyzeti étkezdében osztozott az étkezéseken az alkalmazottakkal, élvezve a közvetlen és barátságos légkört.

Édes élvezetek: alfajor és matétea

Dél-Amerika gazdag ízvilága nemcsak a sós ételekben, hanem a desszertek terén is megmutatkozik. Különösen népszerű választás az alfajor, ez a finom sütemény, amely karamellkrémmel van töltve, majd kókuszreszelékbe forgatva tálalják. Időnként még csokoládéba is mártják, ami még izgalmasabbá teszi ezt az ínycsiklandó édességet.

Ferenc Pápa kedvencei: mértékletesség mindenek felett

Ferenc pápa életében mindig is a mértékletesség volt a vezérelv. Evés terén elkerülte a fűszeres és zsíros ételeket, és óvakodott az apró magvas gyümölcsöktől is, mivel azok megnehezíthették volna az emésztését. A vizet kizárólag a Vatikán forrásából szerezte be, és a nátriumfogyasztását is szigorúan figyelemmel kísérték. Azonban a bor, mint Isten ajándéka, továbbra is helyet kapott az életében – ahogyan ő fogalmazott, "ez is egy ajándék, csak tudni kell vele bánni".

Related posts