A neandervölgyiek étkezési szokásai meglehetősen különlegesek voltak: a menüjükben olyan meglepő és néha gusztustalan falatok is szerepeltek, amelyek ma már elképzelhetetlenek számunkra. Az ősi emberek kalandos ízlésvilága sokféle természetes élelmet felö

A legfrissebb kutatások rávilágítottak arra, hogy mit fogyasztottak a neandervölgyi emberek. Az étrendjük első pillantásra gazdagnak és sokszínűnek tűnik, de rejt magában olyan fogásokat is, amelyeket manapság már csak kevesen mernek megkóstolni.
A neandervölgyiek étrendjét régóta vizsgálják a tudósok, de most friss bizonyítékok érkeztek: kiderült, hogy nemcsak hús és növények szerepeltek a menüjükön, hanem olyan ételek is, amelyeket a mai ember undorodva kerülne. A kutatók szerint ez sokat elárul arról, hogyan alkalmazkodtak a környezetükhöz, és mennyire leleményesek voltak az élelemszerzésben.
A vizsgálatok alapján a neandervölgyiek nem válogattak: fogyasztottak vadállatokat, halat, gyökereket, bogyókat és magvakat is. Ugyanakkor, amikor nem állt rendelkezésre friss étel, kénytelenek voltak más forrásból pótolni a táplálékot. Így került a tányérjukra rothadó hús, férgek és kukacok is. Bár ez ma taszítónak hangzik, a kutatók szerint a bomló hús és a benne élő lárvák fontos fehérje- és zsírforrást jelentettek számukra.
Miért döntöttek az őseink a férgek és lárvák fogyasztása mellett? A válasz meglepően egyszerű: a túlélésért küzdöttek. Az őskori emberek nem élvezhették a modern szupermarketek kényelmét, ezért minden elérhető táplálékforrást ki kellett aknázniuk. A férgek és lárvák nemcsak könnyebben emészthetők voltak, de tápanyagokban is gazdagok, ami különösen nagy jelentőséggel bírt a zord, hosszú teleken. Az életük múlott rajta, hogy kihasználják a természet adta lehetőségeket.
Bár a mai világban a legtöbben visszariadnak a romlott hús vagy a kukacok fogyasztásától, sok helyen a földön még mindig elterjedt hagyomány a rovarok és más fehérjedús élőlények étrendbe való beillesztése. A tudósok által végzett kutatások arra világítanak rá, hogy a neandervölgyiek táplálkozási szokásai azt mutatják, az emberi étkezési preferenciák sokkal szélesebb spektrumon mozoghattak, mint ahogyan azt korábban feltételeztük.
Ha kíváncsi vagy rá, hogyan fedezte fel a ragasztót az ősember, figyelmedbe ajánljuk ezt a cikkünket is.