A Nébih figyelmeztetése: Legyél óvatos, ha ilyen terméket csomagolsz a gyermekednek, mert potenciálisan veszélyes lehet!

Melyik ország székhelye Oslo? 7 földrajzi érdekesség, amit nem mindenki ismer!
A tanév végének közeledtével elérkezett az osztálykirándulások és szabadtéri iskolai programok szervezésének időszaka. Ilyenkor a szülők gyakran otthon készített ételekkel látják el a gyerekeket. A nyári melegben különösen fontos, hogy a kirándulásra csomagolt ételek élelmiszer-biztonsági szempontból is kifogástalanok legyenek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja összegyűjtött néhány egyszerű és praktikus tanácsot, amelyek segítenek elkerülni az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket.
A magasabb hőmérséklet és páratartalom ideális környezetet teremt az élelmiszerekben elszaporodó baktériumok, például a Salmonella, E.coli vagy Listeria számára. Kiemelten fontos ezért, hogy mit és hogyan csomagolunk az egynapos vagy többnapos kirándulásokra. Az elsődleges szempont az, hogy lehetőleg hűtést nem igénylő, tartósabb élelmiszereket válasszunk. Lehetőleg ne csomagoljunk hűtést igénylő termékeket.
A péksütemények kínálata igazán gazdag és változatos, hiszen sok közülük hűtés nélkül is tökéletesen megőrzi frissességét. Ilyenek például a ropogós pogácsák, ízletes kalácsok és a vajas croissant-ok, amelyek egy egész napos kirándulás végén is remekül fogyaszthatók. Fontos azonban, hogy figyelmesen válasszuk meg a töltelékeket is; például a túrós batyu nem a legjobb választás, mivel az ilyen gyorsan romlandó töltelékek nem bírják a hosszabb ideig tartó tárolást. Érdemes inkább olyan finomságokat választani, amelyek kellemes élményt nyújtanak, és a kirándulás élvezetét még fokozzák!
Ha szendvicset készítünk, érdemes elkerülni a klasszikus kenőmájas és párizsi párosítást, helyette válasszunk inkább száraz szalámit vagy kolbászt, esetleg a Turista felvágott remek alternatíva lehet. A tojásos vagy majonézes töltelékek nem ajánlottak, mivel ezek hajlamosak gyorsan romlani. Az italok terén pedig a kis dobozos, ultramagas hőmérsékleten kezelt (UHT) termékek széles választéka áll rendelkezésünkre, amelyek nem igényelnek hűtést, így praktikus választások az útra.
Az uzsonna csomagolásakor érdemes a papírzacskót vagy vászonzsákot választani, mivel ezek hatékonyan képesek elvezetni a nedvességet. A zöldségek és gyümölcsök közül a kevésbé lédús, könnyen szállítható fajták, mint például az alma, körte, retek, sárgarépa vagy karalábé, ideálisak a praktikus választás érdekében. Ne feledjük, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket csomagolás előtt alaposan mossuk meg, és ha lehetséges, porciózzuk is őket.
A nassolnivalók között a tartós alternatívák, mint a müzliszeletek, zabszeletek vagy különböző magvak, remek választásnak bizonyulnak, hiszen biztonságosak és laktatóak. Ha mégis romlandó ételeket, mint például joghurtot vagy sajtot szeretnénk magunkkal vinni, ne felejtsük el a hűtőtáska használatát, amit jégakkuval vagy fagyasztott vizespalackkal érdemes feltölteni. A modern, kisebb méretű hűtőtáskák praktikus társai lehetnek a kirándulásoknak. Érdemes a kirándulás előtti estébe időzíteni a csomagolást, hiszen a megfelelő tárolás kulcsfontosságú. A szendvicseket mindenképpen helyezzük a hűtőszekrénybe egy éjszakára, így frissen tarthatjuk őket a nap során.
Az élelmiszer-biztonság mellett az élelmiszer-pazarlás megelőzése is fontos szempont az osztálykirándulásokra való felkészüléskor. Ennek egyik leghatékonyabb módja, ha bevonjuk a gyerekeket az ételcsomagolás folyamatába: kérdezzük meg őket, mit ennének szívesen, így kisebb eséllyel végezhetik a szendvicsek a szemetesben.
Amikor a menü tervezésébe kezdünk, érdemes a friss, szezonális alapanyagokat előnyben részesíteni, hiszen ezek nemcsak ízletesek, de táplálóak is. Ráadásul célszerű kisebb adagokat készíteni, így elkerülhetjük a pazarlást. Továbbá, jó ötlet, ha címkézzük az ételeket, így egyszerűbben nyomon követhetjük, mikor érdemes őket elfogyasztani.
A romlandó élelmiszerek, mint a tejtermékek és felvágottak, lehetőség szerint már az első étkezés alkalmával kerüljenek az asztalra. Fontos, hogy a gyerekekkel együtt beszélgessünk az élelmiszerek értékéről, hiszen közös felelősségünk, hogy ne csupán biztonságosan, hanem pazarlás nélkül is fogyasszuk el őket. Ezt a gondolatot a Nébih szakértői is hangsúlyozzák.