Végre napvilágra került, miért okozhat a vörösbor olyan intenzív fejfájást másnap!
Te is a borrajongók közé tartozol? Ráadásul a gazdag, testes vörösborok a kedvenceid? Akkor most figyelj jól!
A Kaliforniai Egyetem (UC Davis) két neves szakértője, Andrew Waterhouse enológus professzor és Apramita Devi élelmiszer-tudományi kutató, végre fényt derítettek arra a titokra, ami a Cabernetek, Pinot Noirok és más vörösborok különösen erős másnaposságát okozza.
A kvercetin egy különleges fenolos vegyület, amely a szőlő héjában található, és különösen nagy mennyiségben fordul elő a vörösborokban. Ennek oka, hogy a vörös szőlő héja hosszabb ideig érintkezik a musttal az erjedés folyamán, így gazdagítva a bor ízét és aromáját – számolt be róla a New York Post.
Waterhouse és Devi kutatása rámutatott, hogy a kvercetin gátolja az ALDH nevű enzim aktivitását. Ez az enzim kulcsszerepet játszik az alkoholfogyasztás során keletkező vegyületek lebontásában.
A kutatás arra is fókuszált, hogy más tényezők, mint például a szulfitok, a biogén aminok és a tanninok, hozzájárulnak-e a vörösbor fogyasztása utáni másnaposság kialakulásához.
Minden borban fellelhetők ezek az anyagok, és sokan hajlamosak őket okolni a másnaposságért. Kutatások alapján azonban egy átlagos pohár borban csupán körülbelül 20 milligramm szulfit található, ami nem elegendő ahhoz, hogy megterhelje a szervezet szulfitbontásáért felelős enzimeit.
Ezek az anyagok nitrogénben gazdagok, és számos erjesztett ételben és italban fellelhetők. A kutatók megállapították, hogy a borokban jelenlévő mennyiségük annyira csekély, hogy nem okoznak jelentős másnaposságot.
A vörösborban magas tannintartalom miatt sokan hibáztatják ezeket a vegyületeket a fejfájásért. Waterhouse és Devi szerint azonban a szőlőhéjban és -magban található más fenolos vegyületek - például a kvercetin - a valódi bűnösök. Ráadásul a tannin más élelmiszerekben, például teában és csokoládéban is jelen van, amelyek ritkán okoznak fejfájást.
A legfrissebb kutatások alapján kiderült, hogy a napsütéses környezetben termesztett szőlőfajták fokozottabb mennyiségű kvercetint termelnek. Ez a vegyület hozzájárulhat ahhoz, hogy az ilyen körülmények között készült vörösborok intenzívebb másnaposságot idézhetnek elő. Így ha szeretnénk megelőzni a reggeli fejfájást és nyomott közérzetet, érdemes óvatosan bánni a napsütötte vidékről származó borokkal, és mértékkel élvezni őket.