Egy gyakran használt ételszínezék komoly kockázatokat rejthet magában.

Fokozhatja az ADHD és a hiperaktivitás megnyilvánulásait, emellett migrént és bőrkiütéseket is előidézhet.
A Cleveland Clinic által közzétett információk szerint bizonyos piros ételek, például az alluravörös (red dye 40) ételszínezék, fokozhatják az ADHD-val és hiperaktivitással küzdő gyermekek tüneteit. A kutatások összegzésére épülő cikk hangsúlyozza, hogy ezeknek az összetevőknek a fogyasztása eddig nem feltárt kockázatokat hordozhat magában, ami figyelemfelkeltő lehet a szülők számára.
Tudományos megfigyelések szerint azok az emberek, akik olyan ételeket fogyasztottak, amelyek mesterséges színezékeket tartalmaztak, gyakrabban tapasztaltak koncentrációs nehézségeket, fokozott feledékenységet, sőt néha dühkitörések is jelentkeztek náluk. - fotó: pixabay.com
A vizsgált színezék neve: E129
Ezt az ételszínezéket első alkalommal az USA-ban alkalmazták, napjainkra azonban ez az egyik legnagyobb mennyiségben előállított anyaggá nőtte ki magát. Mára azonban már nemcsak az Egyesült Államokban, hanem az unióban is használják, bár szigorúbban szabályozott keretek közt. Hazánkban a címkéken E129-ként utalnak rá.
A Nébih tájékoztatása szerint:
Ez egy szintetikus monoazo színezék, amely oldatban élénk narancs árnyalatot ad. Alumíniumlakk formájában is alkalmazható.
Európában a napi ajánlott beviteli határértéket 7 mg/kg-ra állapították meg. Ez az anyag számos termékben megtalálható, többek között édességekben, tejtermékekben, üdítőitalokban, feldolgozott húsokban, növényi alapú fehérjékből készült élelmiszerekben, fagyasztott desszertekben és különféle édesipari finomságokban.
Cikkünk további részletei az ajánló után következnek: Európai Innovációs Partnerség - támogatás a fejlesztési projektekhez. Hirdetés
Tedd különlegessé a konyhádat a szakszerű tenyészértékbecslés segítségével! Fedezd fel, hogyan hozhat extra bevételt a szakértelem, és alakítsd át a konyhád potenciálját! Hirdetés.
Készülj fel az újdonságokra! Itt az ideje, hogy felfedezd a legfrissebb szavakat! - Heti Körkérdés Felhívás
Tedd felejthetetlenné a szilveszteri bulidat azzal, hogy elkészíted a világ első koktélját! Ne hagyd ki ezt az izgalmas lehetőséget, és lepd meg vendégeidet egy igazán különleges itallal! Hirdetésünkben felfedezheted, hogyan varázsolhatsz a legfinomabb hozzávalókból egyedülálló koktélt, amely garantáltan emlékezetessé teszi az év utolsó estéjét!
Fedezd fel a lencse sokszínű világát! Ne állj meg a főzeléknél – készíts ínycsiklandó ételeket, amelyek garantáltan feldobják a hétköznapokat! Próbáld ki például a lencse salátát friss zöldségekkel, vagy varázsolj ízletes lencseburgereket egy különleges vacsorához. A lencse nemcsak tápláló, hanem rendkívül sokoldalú is! Engedd szabadjára a fantáziádat, és tedd egyedivé a lencséből készült fogásaidat!
Miért alszanak téli álmot az állatok? Hirdetés
Készülj fel a szárazságra, de ne feledd, hogy a csapadék is megérdemli a köszönetet! Hirdetés
Ha éget a nap, ha szakad az eső, nálunk a termésbiztonság az első Hirdetés
Az alluravörös színezék, mint sok más mesterséges élelmiszer-adalékanyag, bizonyos kockázatokkal járhat. Először is, egyes emberek érzékenyek lehetnek rá, ami allergiás reakciókat, például bőrkiütéseket vagy légzési nehézségeket okozhat. Másodszor, a kutatások szerint a mesterséges színezékek, így az alluravörös is, összefüggésbe hozhatók a hiperaktivitással és más viselkedési problémákkal gyermekeknél. Továbbá, a hosszú távú fogyasztásának hatásai még nem teljesen tisztázottak, és egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a mesterséges színek fogyasztása növelheti bizonyos egészségügyi problémák, mint például a rák kockázatát. Érdemes tehát körültekintően mérlegelni az alluravörös színezék jelenlétét az élelmiszerekben, és figyelni a jövőbeli kutatásokat ezzel kapcsolatban.
Bár a színezékek általában biztonságosnak számítanak a legtöbb ember számára, azok, akik érzékenyek rájuk, allergiás reakciókat tapasztalhatnak. Ezek a reakciók légzőszervi problémákhoz vagy bőrkiütésekhez vezethetnek, ami megkérdőjelezi a színezékek megbízhatóságát. Ezen kívül, a fogyasztásukat összefüggésbe hozták a migrénes fejfájások megjelenésével, valamint az asztma tüneteinek fokozódásával is.
Az utóbbi évtizedben intenzíven vizsgálták, hogy milyen hatásokat gyakorol a gyerekek idegrendszerére, mert egyes kutatások eredményei alapján arra lehet következtetni, hogy az emelheti az agresszív viselkedés kockázatát és az ADHD-s tünetek előfordulását.
Megfigyelték, hogy azok, akik ilyen színezékeket tartalmazó ételt ettek, nehezebben tudtak koncentrálni, feledékenyebbé váltak, sőt, akár dühkitöréseket is produkáltak.
További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy alaposan megértsük a színezékek fogyasztásának hatásait. A szakértők véleménye szerint azonban érdemes elkerülni az E129 jelzésű adalékanyagot.
Ahhoz, hogy igazán különlegessé tegyük az élményeinket, érdemes saját készítésű édességekre fókuszálni. Készítsünk házi desszerteket, és vállaljuk be a szörpkészítést is! Főzzünk lekvárt a saját ízlésünk szerint, hogy a joghurtjainkat ízesíthessük vele. Ne feledjük, mindig nézzük meg a vásárolni kívánt termék címkéjét; így pontosan tudni fogjuk, hogy mit fogyasztunk el!
Indexkép: pixabay.com