Megdőlt egy régóta hirdetett mítosz az almaecetről: vajon valóban nem annyira csodálatos élelmiszer, mint azt eddig gondoltuk? - Házipatika
 
Az almaecet rengeteg jótékony egészségügyi hatással bír, de a mögötte álló tudományos kutatások hitelessége az utóbbi időszakban kérdéseket vetett fel.
Az almaecet az utóbbi években a természetes fogyókúrás módszerek egyik legkeresettebb eleme lett – írja a Well&fit. A növekvő népszerűségét egy tavaly év elején publikált libanoni kutatás is jelentősen fokozta. A tanulmány során 120 túlsúlyos vagy elhízott felnőttet vontak be egy 12 hetes kísérletbe, amely során megfigyelték az almaecet fogyasztásának hatásait. Az eredmények szerint az almaecet rendszeres használata kedvezően befolyásolta a testösszetételt, csökkentette a vércukorszintet, és javította a vérzsírok szintjét is. Ezt követően a hír gyorsan elterjedt, számos újságcikk és közösségi média bejegyzés emelte ki az almaecet jótékony hatásait, mint az anyagcsere és a testsúlykontroll hatékony eszközét.
Csakhogy idén szeptemberben történt egy fontos változás. A BMJ kiadó ugyanis visszavonta a tanulmányt, miután szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy a tudományos munka komoly hiányosságokkal küzd. Aggályok merültek fel az alapadatok megbízhatóságát, valamint azok statisztikai feldolgozásának módszertanát illetően is. Noha a szerzők a kiadó kérésére átadták a teljes adatbázist, eredményeiket azon nem lehetett megismételni, így a BMJ végül - a szerzők egyetértésével - a tanulmány visszavonása mellett döntött.
A Well&fit mindennek nyomán arra hívja fel a figyelmet, hogy az almaecet mítosza leomlott, és aligha tekinthető csodaszernek. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lehetnének előnyös hatásai a szervezetre, vagy hogy egyenesen káros lenne. Mindazonáltal valóban nem érdemes túlértékelni a szerepét. "A szakértők egyetértenek abban, hogy a testsúlycsökkentés alapja továbbra is az egészséges étrend és a rendszeres mozgás. Nincs olyan ital, tabletta vagy ecet, amely önmagában megoldaná a túlsúly problémáját" - hangsúlyozza a cikk.




